Istoric

Istorie Ianuarie 19, 2013

Din punct de vedere geografic, Satul Gîrbesti este asezat în partea estica a României, în marea unitate fizico-geografica a Podisului Moldovei, în Nord -Vestul-ul Podisului Central Moldovenesc, în Sud-Vest-ul judetului Iasi.

 

Satul Gîrbesti este asezat pe valea pârâului Pietrosu si pe coasta dealului cu acelasi nume, care s-a constituit acum aproximativ 200 ani din clacasi pe mosia postelnicului Voinescu (zis Rosca), fiind cel mai mare sat din cadrul comunei care se întinde pe o distanta de 4 Km.
Datorita asezarii lui stravechi, strajuit de dealul Gîrbestilor, pe al carui versant de nord si nord-vest este asezat, satul se bucura de apararea naturala a asezarii contra intemperiilor vremii, vânturi si furtuni ce s-ar porni din partea nordica iar potrivit acestor forme de relief, un desen geografic l-ar prezenta cu trasaturile unei potcoave bine conturata.
Numele satului Gîrbesti (zis si Roscoaia), vine de la numele unei persoane cu numele Gîrbescu si de la boierul Rosca venit din nordul Moldovei. Acest boier român, a cumparat mosie din partea locului si s-a casatorit aici cu fiica lui C. Voinescu de la Voinesti si care a mostenit o alta parte din mosia de prin împrejurimi si unind-o cu a sotului sau au facut mosia mare a satului Gîrbesti. Voinescu a mai dat fiicei sale 70 familii, si cu alte 70 familii ale sotului sau, zis si Rosca, au pus de-au taiat o parte din padure si le-au facut locuinte stabile, caci la început au fost bordeie. Aici au mai venit si alte multe familii, tot din nordul Moldovei, care ocupându-se de taierea padurilor, s-au stabilit în acest loc luând astfel nastere satul de astazi cu numele de Gîrbesti.
Dupa ce, oamenii au taiat padurile, pamânturile devenind bune de cultura, boierul Rosca îi muta din acest loc în alta parte a mosiei, dar un grup dintre ei s-au revoltat si au plecat la boierul vecin, pe nume Carp sa le dea pamânt si sa-si faca locuinte. Boierul vecin le-a dat pamânt în hotarul cu pamântul lui Rosca, de o parte si de alta a pârâului zis Petrosul. Aici au înfiintat un al doilea sat zis Gîrbesti, dându-i-se si numele Glodenii Gîndului, probabil ca sa se deosebeasca de satul Gîrbesti de pe mosia boierului Rosca.
 
Parohia Garbesti, din comuna Tibana are hramul: Sfintii Imparati Constantin si Elena si se afla situate in partea de S-V a judetului Iasi pe DJ 248 A, pe traseul Iasi Tibanesti la 38 de km. de municipiul Iasi